lørdag den 2. februar 2013

Grove fastelavnsboller

Så er det snart fastelavn, og så skal vi selvfølgelig have fastelavnsboller. Det var rigtig svært for mig, at snuse mig frem til den helt sunde fastelavnsbolle, så der er godtnok tilsat hvedemel i opskriften. Håber i kan leve med det:)

Til dejen skal du bruge:
ca. 18 stk.

- 50 g. gær
- ½ dl. vand
- 2 dl. skummetmælk
- 1 æg
- 2 spsk. olie
- ½ tsk. stødt kardemomme
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. økologisk rørsukker eller  et par dråber sød(sukkererstatning) - du kan også bruge alm. sukker
- 200 g. fuldkornshvedemel eller fuldkornsspeltmel)
- 300 g. hvedemel

Lun mælk og vand i en gryde og opløs gæren heri. Tilsær de øvrige ingredienser. Ælt dejen og stil den til hævning i ca. 50 min. imens laver du cremen.

Til cremen skal du bruge:
- 2 æg
- 3 spsk. øko rørsukker eller 1 tsk. SØD (eller alm. sukker)
- 2 spsk. maizena majsstivelse
- 2 dl. skummetmælk
- Korn fra 2 vanillestænger

Tilsæt alle ingredienserne i en gryde og rør konstant mens du varmer massen op til kogepunktet. lad koge i ca. 1 minut mens du rører. Stil cremen til afkøling.


Når bolledejen har hævet færdig, deler du dejen i 2 stykker. Rul ud til en firkant og skær ca. 9 små firkanter. Put creme ind i midten af dejen og luk den sammen. Sørg for at den er godt lukket sammen, så cremen ikke falder ud når bollerne skal bages.
pensel bollerne med æg og bag på 200 grader i ca. 13 min.


Pynt med glasur:) - velbekomme!









Råkost salat med rødbede, gulerødder og æble

Lækker råkost salat, kan bruges til næsten alle retter som tilbehør:)

Du skal bruge:

- gulerødder
- rødbeder
- ænler
- rosiner
- Lidt saft fra citron

Skær grøntsagerne ud i meget tynde strimler (vi har sådan en maskine til det, kan anbefales - ellers tager det lidt tid) - pres med lidt saft fra en citron over for, at æblerne ikke bliver brune. Drys med rosiner!
Kan også sagtens bruges til madpakken:)

Spejlæg med ristet rugbrød:)

Her er lidt sund inspiration til din morgenmad. Vi laver tit der her, og det tager ikke lang tid!

Det eneste du skal gøre er, at stege nogle æg på panden (Du ved, de er færdige når det hvide ikke er flydende mere). Server ægene med ristet rugbrød til. Drys med salt, peper og evt. karse. Super nemt!:)